Τα στρεσογόνα γεγονότα σχετίζονται με την εμφάνιση εξάρσεων της νόσου σε ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου: Μια προοπτική μελέτη παρατήρησης 12 μηνών.
Επιμέλεια: Ν.
Βιάζης, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Πηγή Dion S J
Wintjens Marin J de
Jong Andrea E van
der Meulen-de Jong Mariëlle J
Romberg-Camps Marco C Becx Jeroen P Maljaars Ad A van Bodegraven Nofel Mahmmod Tineke Markus Jeoffrey Haans
Journal of Crohn’s and Colitis, Volume 13, Issue 4, April 2019, Pages 410–416,
Εισαγωγή – σκοπός
Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ)χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση συχνών εξάρσεων της νόσου. Η επίπτωση πουμπορεί να έχει το ψυχολογικό στρες στην εμφάνιση των εξάρσεων αυτών δεν είναι γνωστή. Σκοπός της προοπτικής αυτής μελέτης ήταν να εξακριβώσει την πιθανή σχέση ανάμεσα στην ψυχολογική κατάσταση των ασθενών και στις εξάρσεις της νόσου, κατά τη διάρκεια μιας μακροχρόνιας καταγραφής.
Mέθοδοι
Μια μεγάλη ομάδα ασθενών με ΙΦΝΕ παρακολουθήθηκε προοπτικά για ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών. Για όλους τους ασθενείς καταγράφηκαν, κάθε 3 μήνες, τόσο οι εξάρσεις και η γενικότερη πορεία της νόσου,,όσο και η παρουσία άγχους, κατάθλιψης, κόπωσης, αλλά και στρεσογόνων γεγονότων που μπορεί να συνέβαιναν στη ζωή των ασθενών. Οι εξάρσεις εκτιμήθηκαν με βάση κλινικά και εργαστηριακά κριτήρια, ενώ η συσχέτιση των στρεσογόνων γεγονότων με τις εξάρσεις της νόσου συσχετίστηκαν με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων. Η συσχέτιση περιελάμβανε την εκτίμηση τόσο παλαιών όσο και νέων γεγονότων στρες.
Αποτελέσματα
Συνολικά εκτιμήθηκαν 417 ασθενείς. Σαράντα εννέα ασθενείς [11.8%] παρουσίασαν έξαρση της νόσου κατά τη διάρκεια παρακολούθησης. Η εμφάνιση στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή των ασθενών τους τελευταίους 3 μήνες σχετίστηκε θετικά με επεισόδιο έξαρσης της νόσου (σχετικός κίνδυνος [OR] = 1.81; 95% confidence interval [CI] = 1.04–3.17), ενώ η παρουσία άγχους, κατάθλιψης, κόπωσης και στρες γενικότερα δεν σχετίστηκε με τα επεισόδια έξαρσης της νόσου. Όμως νέα επεισόδια στρες είχαν επίσης θετική συσχέτιση με έξαρση των ΙΦΝΕ [OR = 2.92; 95% CI = 1.44–5.90].
Συμπεράσματα
Η εμφάνιση στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή των ασθενών, αλλά και η παρουσία νέων επεισοδίων στρες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών, σχετίζεται με έξαρση της νόσου, ενώ το στρες γενικότερα όχι. Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης, εκτίμησης και εξατομικευμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών με ΙΦΝΕ, προκειμένου να αποφεύγονται, όσο αυτό είναι δυνατό, οι εξάρσεις της νόσου.