Κοιλιοκάκη. Μία νόσος με πολλά πρόσωπα
Επιμέλεια κειμένου: Ν. Βιάζης, Γαστρεντερολόγος
Τι είναι η κοιλιοκάκη;
Η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοσου τύπου εντεροπάθεια που οφείλεται σε υπερευαισθησία στη γλουτένη (πρωτεΐνη του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης) που προσβάλλει κυρίως το λεπτό έντερο σε άτομα με γενετική προδιάθεση και αντιμετωπίζεται με αποκλεισμό της γλουτένης από την δίαιτα (δίαιτα ελεύθερη γλουτένης).
Πόσο συχνή είναι;
Ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και κυμαίνεται από 0,25% έως και 1%. Συγγενείς 1ου βαθμού με διαγνωσμένη κοιλιοκάκη εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και θα πρέπει να ελέγχονται ανεξάρτητα από το αν εμφανίζουν συμπτώματα ή όχι.
Τι συμπτώματα προκαλεί;
Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί με πολλά συμπτώματα, όπως τυπικά γαστρεντερικά συμπτώματα και σημεία:
- διάρροια
- στεατόρροια
- μετεωρισμός
- κοιλιακό άλγος
καθώς επίσης και με μη-γαστρεντερικές εκδηλώσεις:
- σιδηροπενική αναιμία
- απώλεια βάρους
- οστικές βλάβες (οστεοπενία, οστεοπόρωση)
- δερματικές βλάβες (ερπητόμορφη δερματίτιδα)
- αφθώδη έλκη στοματικής κοιλότητας
- διαταραχές ανάπτυξης
- διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας (υπερτρανσαμινασαιμία)
- νευρολογικά συμπτώματα (αταξία)
- κατάθλιψη
- λέμφωμα.
Πολλά άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να είναι ασυμπτωματικά.
Πολλοί ασθενείς με κοιλιοκάκη παραμένουν αδιάγνωστοι, τονίζοντας την ανάγκη για βελτιωμένες στρατηγικές στο μέλλον για τη βέλτιστη ανίχνευση των ασθενών.
Πώς μπαίνει η διάγνωση και πως αντιμετωπίζεται;
Με ειδικές ορολογικές δοκιμασίες και βιοψίες του βλεννογόνου του δωδεκαδακτύλου που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης. Η κοιλιοκάκη αντιμετωπίζεται με δίαιτα ελεύθερη γλουτένης εφ’ όρου ζωής, η οποία απαιτεί σημαντική εκπαίδευση του ασθενούς και τακτική παρακολούθηση του.
