Η κατανάλωση φρούτων σχετίζεται με αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα και χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης ληκυθίτιδας
Επιμέλεια: Ν. Βιάζης. Γαστρεντερολόγος Διευθυντής, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Πηγή: L Godny, N Maharshak, L Reshef, I Goren, L Yahav, N Fliss-Isakov, U Gophna, H Tulchinsky, I Dotan.
Journal of Crohn’s and Colitis, Volume 13, Issue 10, October 2019, Pages 1265–1272
Εισαγωγή: Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα, οι οποίοι υποβάλλονται σε ολική πρωκτοκολεκτομή και δημιουργία νεο-ληκύθου, συχνά αναπτύσσουν ληκυθίτιδα, δηλαδή φλεγμονή της ληκύθου. Η ληκυθίτιδα αναπτύσσεται σε ένα προηγουμένως υγιή βλεννογόνου λεπτού εντέρου και μπορεί να σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσουμε αν διαιτητικοί παράγοντες, αλλά και η μικροβιακή χλωρίδα εμπλέκονται στην παθογένεια της νόσου.
Mέθοδοι: Όλοι οι ασθενείς μετά από πρωκτοκολεκτομή για ελκώδη κολίτιδα που παρακολουθούνται στο Τμήμα μας ήταν υποψήφιοι για ένταξη στη μελέτη. Οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν σε αυτούς με φυσιολογική λήκυθο και σε αυτούς που παρουσίαζαν ληκυθίτιδα. Οι ασθενείς συμπλήρωναν ένα ειδικό διαιτολογικό ερωτηματολόγιο,
ενώ έδιναν δείγματα κοπράνων που αναλύθηκαν για τη μικροβιακή τους σύσταση [16S rRNA gene pyrosequencing].
Αποτελέσματα: Διατροφική ανάλυση έγινε σε172 ασθενείς [59% γυναίκες], από τους οποίους ανάλυση κοπράνων έγινε σε 75 ασθενείς (ασθενείς με φυσιολογική λήκυθο = 22, ασθενείς με ληκυθίτιδα = 53). Από το συνολικό πληθυσμό της μελέτης, μια υπο-ομάδα 39 [22.6%] ασθενών είχε φυσιολογική λήκυθο κατά την είσοδο τους στη μελέτη. Από αυτούς τους ασθενείς οι 5 [12.8%] ανέπτυξαν ληκυθίτιδα μέσα στον πρώτο χρόνο παρακολούθησης. Οι ασθενείς που κατανάλωναν μικρή ποσότητα φρούτων [<1.45 μονάδες/ημέρα] παρουσίασαν συχνότερα ληκυθίτιδα σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα φρούτων [30.8% έναντι 3.8%, log rank, p = 0.03]. Η κατανάλωση φρούτων σχετίστηκε με μεγαλύτερη ποικιλομορφία στη μικροβιακή χλωρίδα [r = 0.35, p = 0.002] και ειδικά με άφθονη παρουσία συγκεκριμένων ευεργετικών μικροβίων, όπως το Faecalibacterium [r = 0.29, p = 0.01], το Lachnospira [r = 0.38, p = 0.001], καθώς και τα βακτηρίδια του γένους Ruminococcaceae [r = 0.25, p = 0.05]. Η μείωση της κατανάλωσης φρούτων κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σχετίστηκε με υποτροπή της ληκυθίτιδας αλλά και με μείωση της ποικιλίας της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου [Δ = –0.8 ± 0.3, p = 0.008].
Συμπεράσματα: Η κατανάλωση φρούτων σχετίζεται με αλλαγή στη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πιθανότητα ανάπτυξης φλεγμονής της νέο-ληκύθου σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική πρωκτοκολεκτομή για ελκώδη κολίτιδα. Η μειωμένη κατανάλωση φρούτων συνδέεται μεαυξημένη πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής της νέο-ληκύθου.