Ευερέθιστο έντερο – Τι πρέπει να ξέρω
Επιμέλεια κειμένου: Ν. Βιάζης, Γαστρεντερολόγος
Πόσο συχνό είναι το ευερέθιστο έντερο;
Το ευερέθιστο έντερο είναι μια χρόνια λειτουργική διαταραχή του εντέρου το οποίο σύμφωνα με μελέτες ταλαιπωρεί το 20% του πληθυσμού. Παρατηρείται πιο συχνά σε νεότερα άτομα σε ηλικία καθώς και σε γυναίκες συγκριτικά με άνδρες (2:1). Επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς χωρίς όμως να επηρεάζει τη θνητότητα και αυτό πρέπει να τονιστεί από τον θεράποντα ιατρό.
Πώς μπαίνει η διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου και πότε απαιτείται ειδικός έλεγχος;
Η διάγνωση του ευερέθιστου εντέρου στηρίζεται στην ύπαρξη των χαρακτηριστικών κλινικών συμπτωμάτων του κοιλιακού άλγους, του μετεωρισμού και των διαταραχών των κενώσεων. Συνήθως δεν απαιτείται ειδικός διαγνωστικός έλεγχος, εκτός εάν υπάρχουν ανησυχητικά συμπτώματα όπως αναιμία, απώλεια αίματος από το ορθό, ανορεξία, απώλεια βάρους, πρόσφατη έναρξη συμπτωμάτων σε άτομα ηλικίας >50 ετών και θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο παχέος εντέρου.
Υπάρχει θεραπεία;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το ευερέθιστο έντερο, όμως το ψυχολογικό υπόβαθρο του ασθενούς π.χ. το υπερβολικό άγχος συμβάλλει άμεσα στο βαθμό έντασης των συμπτωμάτων, γι’ αυτό και πρέπει ο ιατρός να κτίσει ένα δεσμό εμπιστοσύνης μεταξύ αυτού και του ασθενούς για επίτευξη βελτίωσης αν όχι θεραπείας. Είναι αναγκαίο ο ασθενής να κατανοήσει ότι πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση, από την οποία δεν κινδυνεύει και την οποία θα πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται. Σε ασθενείς που κυριαρχεί ο πόνος προτείνεται η χορήγηση σπασμολυτικών, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν σκευάσματα για την αντιμετώπιση της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας που ταλαιπωρεί τους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο. Επίσης, η χορήγηση προκινητικών μπορεί να βοηθήσει το μετεωρισμό, ενώ η χρήση τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών ή αγχολυτικών φαρμάκων μπορεί να βελτιώσει περισσότερο την ποιότητα ζωής των ασθενών αν όχι και τα συμπτώματα αυτά καθαυτά.