Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Πότε ελέγχεται και πότε εκριζώνεται;
Επιμέλεια κειμένου: Ν. Βιάζης, Γαστρεντερολόγος
Η λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι από τις πιο συχνές βακτηριδιακές λοιμώξεις με παγκόσμια κατανομή, αν και η πλειοψηφία των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί. Στην Ελλάδα, τα ποσοστά λοίμωξης για τα παιδιά εώς 15 ετών είναι περίπου 10% και για τους ενήλικες >60% με τάση μείωσης τα τελευταία έτη.
Πώς μεταδίδεται;
Φαίνεται ότι η ενδο-οικογενειακή μετάδοση από άτομο σε άτομο μέσω της στοματο-στοματικής, κοπρανο-στοματικής ή της γαστρο-στοματικής οδού είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της οικογένειας κατά την παιδική ηλικία (αριθμός ατόμων της οικογένειας, αριθμός ατόμων που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι και παροχή ζεστού νερού).
Πώς το ανιχνεύω και σε ποιους;
Οι κύριες μέθοδοι ανίχνευσης και οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες είναι η δοκιμασία αναπνοής με σημασμένο άνθρακα (13C) και η ανίχνευση αντιγόνου στα κόπρανα, ενώ ενδοσκόπηση προτείνεται σε ασθενείς >45 ετών με ανησυχητικά συμπτώματα (απώλεια βάρους, ανορεξία, αναιμία, οικογενειακό ιστορικό γαστρικού καρκίνου, αιμορραγία ή δυσφαγία).
Το ελικοβακτηρίδιο πρέπει να ελέγχεται σε όλες τις παρακάτω ομάδες ασθενών:
- Ασθενείς με πεπτικό έλκος αλλά και ενεργό αιμορραγία από έλκος στομάχου ή βολβού δωδεκαδάκτυλου
- Ασθενείς με χαμηλής κακοήθειας γαστρικό λέμφωμα (MALT)
- Ασθενείς με ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα
- Ασθενείς με ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία
- Ασθενείς οι οποίοι θα λάβουν προγραμματισμένα θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
- Ασθενείς με σοβαρού βαθμού ατροφική γαστρίτιδα
- Ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό γαστρικού καρκίνου
- Ασθενείς με αφαίρεση γαστρικού καρκίνου
- Ασθενείς που δεν έχουν ένδειξη αλλά επιθυμούν να κάνουν εκρίζωση του Hp.
Πώς θα το εκριζώσω;
Αρκετά θεραπευτικά σχήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για την εκρίζωση του ελικοβακτηρίδιου, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν τρία αντιβιοτικά και έναν αναστολέα αντλίας πρωτονίων και διαρκούν από 7 έως 14 ημέρες. Τα ποσοστά επιτυχούς εκρίζωσης είναι υψηλά (>80%) και τα κυριότερα αίτια αποτυχίας είναι η αντοχή στα αντιβιοτικά.
