Διάρροια των ταξιδιωτών
Επιμέλεια κειμένου: Ν. Βιάζης, Γαστρεντερολόγος
Τι είναι η διάρροια των ταξιδιωτών;
Ως διάρροια των ταξιδιωτών αναφέρεται κλασικά η εμφάνιση μη σχηματισμένων κενώσεων στη διάρκεια ενός ταξιδιού με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα, όπως η ναυτία, οι έμετοι, ο πυρετός ή τα αιματηρά κόπρανα.
Από τι προκαλείται;
Οι διάρροιες προκαλούνται από ποικίλους μικροοργανισμούς (βακτηρίδια, ιοί, παράσιτα) που μεταδίδονται με την τροφή και το νερό. Στις περισσότερες γεωγραφικές περιοχές, τα βακτήρια και ειδικότερα το εντεροτοξινογόνο κολοβακτηρίδιο ευθύνονται για άνω του 90% των περιπτώσεων.
Ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου διαφέρει αναλόγως της γεωγραφικής περιοχής. Έτσι, διακρίνονται περιοχές α) χαμηλού κινδύνου (<10%) -Βόρεια Ευρώπη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, ΗΠΑ, Καναδάς και Σιγκαπούρη, β) μέσου κινδύνου (10-20%) -νησιά Καραϊβικής, Ν. Αφρική και χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο θάλασσα και γ) υψηλού κινδύνου (>30%) -Ασία, Αφρική, Νότια και Κεντρική Αμερική.
Πρέπει να πάρω θεραπεία;
Η νόσος είναι γενικά αυτοπεριοριζόμενη με συμπτώματα που συνήθως διαρκούν από 1 ως 5 ημέρες και επομένως η θεραπεία είναι συμπτωματική και ξεκινάει χωρίς την ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις προκειμένου να ανιχνευθεί το αίτιο. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα είναι βαριά ή αν επιμένουν πέραν των 48-72 ωρών θα πρέπει να γίνεται παρέμβαση. Η παρέμβαση αυτή περιλαμβάνει την ενυδάτωση, τα αντιβιοτικά (κινολόνες ή ριφαξιμίνη) και τους αντικινητικούς παράγοντες (λοπεραμίδη).
Υπάρχει πρόληψη;
Το πάγωμα των τροφίμων και τα παγάκια που χρησιμοποιούνται στα ποτά δεν σκοτώνουν τα μικρόβια που προκαλούν τη νόσο. Τα παγάκια είναι ασφαλή μόνο αν έχουν γίνει από βρασμένο ή φιλτραρισμένο νερό. Η αλκοόλη δεν αποστειρώνει το νερό ή τον πάγο. Τα εμφιαλωμένα νερά είναι γενικώς ασφαλή. Νωπά φρούτα, σαλάτες, λαχανικά, όπως το μαρούλι, και κοτοσαλάτες είναι παραδείγματα τροφίμων που θα πρέπει να αποφεύγονται. Το ζεστό τσάι είναι ασφαλές όπως και ο ζεστός καφές.