Η διατροφή είναι μόνο μέσο πρόληψης ή ενίοτε και θεραπείας;
Είναι γνωστό ότι η σωστή διατροφή βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και λιπιδίων στο αίμα, επιφέρει το επιθυμητό βάρος σώματος και μειώνει την εναπόθεση λίπους στο ήπαρ. Έτσι, σε ασθενείς με λιπώδες ήπαρ η διατροφή αποτελεί και ένα μέσο θεραπείας, μειώνοντας και τον κίνδυνο εξέλιξης σε στεατοηπατίτιδα. Επίσης, είναι ευρέως γνωστό ότι η αποφυγή άλατος βελτιώνει την υπέρταση. Η αποφυγή οινοπνεύματος, σοκολάτας και άλλων τροφών που επηρεάζουν τον σφιγκτήρα στην γαστροοισοφαγική συμβολή μπορεί να επιφέρει βελτίωση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η αποφυγή γαλακτοκομικών σε ασθενείς με μετεωρισμό και διάρροιες που έχουν έλλειψη της λακτάσης (ενός ενζύμου που παίζει ρόλο στο μεταβολισμό του γάλακτος), επιφέρει την βελτίωση των συμπτωμάτων. Η κοιλιοκάκη αποτελεί επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα νοσήματος όπου η διατροφή και συγκεκριμένα η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, αποτελεί και τη θεραπεία της νόσου στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Η ηωσινοφιλική γαστρεντερίτιδα, ιδιαίτερα όταν εκδηλώνεται σε νεαρή ηλικία, επίσης μπορεί να αντιμετωπισθεί με δίαιτα από την οποία εξαιρούνται πιθανοί αλλεργιογόνοι παράγοντες. Η νόσος Crohn ιδιαίτερα στα παιδιά μπορεί να αντιμετωπισθεί με συγκεκριμένη (στοιχειακή) δίαιτα.
Γενικά, ο ρόλος της διατροφής είτε ως μέσο πρόληψης είτε θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικός για την καλή υγεία και ευεξία του ατόμου και η κοινωνία μας αλλά και ο καθένας από εμάς θα πρέπει να της δώσει τη θέση που της αρμόζει.