Η εύκαμπτη ορθοσιγμοειδοσκόπηση μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου

Βρετανοί ερευνητές ανέφεραν πρόσφατα ότι η ορθοσιγμοειδοσκόπηση στην ηλικία 55- 64 ετών μπορεί να μειώσει κατά 43% τουλάχιστον τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τα αποτελέσματα από την πρώτη μεγάλη τυχαιοποιημένη μελέτη δείχνουν ότι η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι πιο αποτελεσματική ως προληπτική εξέταση, συγκριτικά με την μαστογραφία για τον καρκίνο του μαστού ή τη δοκιμασία PSA για τον καρκίνο του προστάτη, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες στην Αμερική που προτείνουν την ορθοσιγμοειδοσκόπηση ή την ολική κολοσκόπηση ως εξέταση ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

« Αν η ορθοσιγμοειδοσκόπηση μπορεί να έχει τέτοια αποτελέσματα, τότε η ολική κολοσκόπηση θα έχει σαφώς καλύτερα», καθώς με αυτήν ελέγχεται ολόκληρο το παχύ έντερο, δήλωσε ο Δρ Eric Esrailian, γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Reagan του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

«Δεν χρησιμοποιούμε συχνά την λέξη “επίτευγμα”, αλλά αυτή είναι μία από τις σπάνιες περιστάσεις που αξίζει να χρησιμοποιήσω αυτήν την λέξη», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Harpal Cumar, διευθυντής του Βρετανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο. «Εξαιρετικά σπάνια τα αποτελέσματα μιας κλινικής μελέτης είναι τόσο καταλυτικά, όσο αυτής».

Η εξέταση όχι μόνο ανιχνεύει τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, οπότε τα ποσοστά ίασης είναι 90%, αλλά επίσης αναγνωρίζει και επιτρέπει την αφαίρεση πολυπόδων που μπορεί αργότερα να εξελιχθούν σε κακοήθεις όγκους. «Αυτό είναι πραγματικά ένα διπλό κέρδος», δήλωσε ο κ. Kumar. Για την ώρα μόνο το 13% όλων των κακοηθειών ανιχνεύονται τόσο νωρίς, ενώ όταν εμφανιστούν συμπτώματα, το ποσοστό ίασης είναι λιγότερο από 50%.

Τα νεοπλάσματα του παχέος εντέρου είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία καρκίνου στις ΗΠΑ, με 147.000 διαγνωσμένες περιπτώσεις ετησίως, οδηγώντας στο θάνατο περίπου 50.000 ασθενείς κατ’έτος. Όμως μόνο οι μισοί από αυτούς που θα έπρεπε να εξεταστούν, εκμεταλλεύονται τα οφέλη του προληπτικού ελέγχου, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο.

«Δεν υπήρξε ποτέ ως τώρα κλινική μελέτη που να αποδεικνύει ότι η αφαίρεση πολυπόδων προφυλάσσει από τον καρκίνο», δήλωσε η Δρ Wendy Atkin, μέλος του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου και βασική συγγραφέας της νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο περιοδικό Lancet. «Υπήρχαν πολλές έμμεσες ενδείξεις, αλλά αυτή είναι η πρώτη άμεση απόδειξη».

Από το 1994, 170.000 άνδρες και γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη της Atkin και των συνεργατών της σε 14 κέντρα στην Μ. Βρετανία. Περίπου τα δύο τρίτα εξ αυτών τέθηκαν στην ομάδα ελέγχου, ενώ οι υπόλοιποι στην ομάδα που υποβλήθηκε σε χαμηλή κολοσκόπηση. Το 71% των ατόμων της δεύτερης ομάδας, υποβλήθηκε τελικά στην εξέταση, κατά την οποία ένας εύκαμπτος σωλήνας με μια μικρή κάμερα εισέρχεται διαμέσου του ορθού και ελέγχει το περιφερικό τρίτο του παχέος εντέρου, όπου εμφανίζονται περισσότεροι από τους μισούς καρκίνους του εντέρου. Πολύποδες- σαρκώδεις προεξοχές που συχνά είναι πρόδρομοι καρκίνου, αφαιρούνταν με ειδικό εργαλείο διαμέσου του σωλήνα.

Μετά από έντεκα χρόνια παρακολούθησης, η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου στα άτομα που υποβλήθηκαν στην εξέταση μειώθηκε κατά 31% και οι θάνατοι κατά 43% αντίστοιχα. Μέχρι τώρα, είπε η Atkin, « δεν φαίνεται να φθίνουν τα αποτελέσματα της εξέτασης». Αναμένει περαιτέρω μείωση της συχνότητας των θανάτων, καθώς θα παρακολουθεί τους συμμετέχοντες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό συμβαίνει διότι, όπως μας είπε, στους περισσότερους πρακτικά εμφανίζονται όλοι οι πολύποδες που πρόκειται να αναπτυχθούν, μέχρι τα μέσα της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους. «Η εξέταση διαρκεί λίγα μόνο λεπτά, ενώ το όφελος κρατάει για μια ζωή».

Τουλάχιστον άλλες τρεις μεγάλες κλινικές μελέτες προληπτικής ορθοσιγμοειδοσκόπησης βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, Ιταλία και Νορβηγία. Τα αποτελέσματα της αμερικανικής μελέτης, που περιλαμβάνει επαναληπτικές ορθοσιγμοειδοσκοπήσεις ανά τριετία, αναμένονται στα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

«Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα κατά πόσο η πιο συχνή επανάληψη της εξέτασης οδηγεί σε πιο εντυπωσιακή μείωση της θνησιμότητας», δήλωσε ο Δρ Durado Brooks, διευθυντής του τομέα για τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου, της Αμερικανικής Εταιρείας για τον Καρκίνο.Στις ΗΠΑ γίνονται συστάσεις για ολική κολοσκόπηση- κατά την οποία ελέγχεται ολόκληρο το μήκος του παχέος εντέρου- ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 50 ετών, εφόσον δεν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα, ή για χαμηλή κολοσκόπηση κάθε πέντε χρόνια. Η εικονική κολοσκόπηση που πραγματοποιείται με αξονική τομογραφία, καθώς και η εξέταση για την ανίχνευση αίματος στα κόπρανα, είναι λιγότερο αποτελεσματικές.

Ωστόσο η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είχε χάσει έδαφος, λόγω της μη πλήρους κάλυψης των εξόδων του ειδικού, δήλωσε ο Brooks. Υπάρχει ακόμα η αντίληψη ότι η ολική κολοσκόπηση είναι καλύτερη, «κάτι που δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται καθαρά», πρόσθεσε.

Η ορθοσιγμοειδοσκόπηση είναι πιο βολική ποικιλοτρόπως σε σύγκριση με την ολική κολοσκόπηση, δήλωσε ο Esrailian. Ο ασθενής χρειάζεται απλά να πάρει ένα κλύσμα το πρωί της εξέτασης, παρά να κάνει την δυσάρεστη προετοιμασία με τα καθαρτικά. Επίσης δεν είναι αναγκαία η καταστολή του ασθενούς, κάτι που συνήθως γίνεται στην ολική κολοσκόπηση, ενώ η όλη διαδικασία (στη Βρετανία) μπορεί να εκτελεστεί από μια εξειδικευμένη νοσηλεύτρια ή από έναν βοηθό.

Πάντως, «το κύριο μήνυμα είναι ότι η πρόληψη ωφελεί», είπε. «Μπορεί δυνητικά να σώσει ζωές».

Πηγή: Άρθρο του Thomas H. Maugh II, (27 Απριλίου 2010) στους Los Angeles Times

Απόδοση: Δημήτριος Τσιρονίκος

Back To Top