Η δίοδος γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο (ΓΟΠ) είναι φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει καθημερινά σε υγιή βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) συμβαίνει όταν η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου προκαλεί συμπτώματα και επιπλοκές.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (Nonalcoholic fatty liver disease / NAFLD) έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στα παιδιά, αποτελώντας παγκοσμίως μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατικής νόσου στον παιδικό πληθυσμό.

Καλύτερες σχολικές επιδόσεις έχουν τα παιδιά που τρώνε συστηματικά πρωινό, όπως επιβεβαιώνει νέα βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Public Health Nutrition.

Η σημασία του πρωινού γεύματος, ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους, είναι πλέον γνωστή και ευρέως αποδεκτή, καθώς σχετίζεται με ένα υγιές σωματικό βάρος, βελτιωμένη νοητική εγρήγορση, αλλά και φυσική απόδοση. Τα δημητριακά πρωινού, αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλής επιλογές των παιδιών για το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Γράφει η Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD-c

Σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα έχουν τα πιο φτωχά παιδιά σε σχέση με τα πλουσιότερα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Περίπου 600.000 Ελληνόπουλα, δηλαδή 1 στα 3 παιδιά και έφηβοι, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, φέρνοντας την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που αντιμετωπίζουν στον μεγαλύτερο βαθμό του πρόβλημα που συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο!

Μεγάλη μείωση καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μαθητών στην Ελλάδα που ακολουθεί «ικανοποιητικές» διατροφικές συνήθειες, σύμφωνες δηλαδή με το μεσογειακό πρότυπο δίαιτας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 25% των παιδιών δεν τρώνε πρωινό, ενώ η διατροφή τους υποβαθμίζεται με το πέρασμα στην εφηβεία, όπως δείχνουν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ έπειτα από τρία χρόνια υλοποίησής του.

Το χρόνιο κοιλιακό άλγος είναι ένα συχνό σύμπτωμα στην παιδική και εφηβική ηλικία. Πίσω από το σύμπτωμα αυτό μπορεί να υπάρχουν οργανικές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος φλεγμονώδους, ανατομικής, μεταβολικής αιτιολογίας καθώς και λειτουργικές διαταραχές όταν δεν βρίσκεται οργανικό υπόστρωμα.

Γράφει η Καφρίτσα Παναγιώτα
Παιδογαστρεντερολόγος
(Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Οι πνευματικές επιδόσεις παιδιών και εφήβων υποστηρίζονται από μια διατροφή πλούσια σε μέταλλα. Δεν υπάρχουν τροφές που μας κάνουν πιο έξυπνους, αλλά υπάρχουν συνήθειες που τονώνουν τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες.

Βασταρδή Μαρία

Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης M.Sc.

Ο όρος Breakfast (πρωινό) στα αγγλικά κυριολεκτικά σημαίνει «σπάω τη νηστεία» (break the fast). Μετά από 8-10 ώρες ύπνου, στις οποίες ο οργανισμός όλων μας και όχι μόνο των παιδιών μένει νηστικός, έχουν μειωθεί κατά πολύ τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε και είναι απαραίτητο να τα αναπληρώσουμε με την κατανάλωση ενός επαρκούς πρωινού γεύματος.

Το πρωινό γεύμα θα πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας και θα πρέπει να βασίζεται σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα. Οι υδατάνθρακες είναι εκείνοι που παρέχουν το απαραίτητο «καύσιμο» του εγκεφάλου, τη γλυκόζη. Οι υδατάνθρακες απελευθερώνουν αργά τα σάκχαρά τους και εξασφαλίζουν συνεχή παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο και όλα τα κύτταρα του σώματος.

Έτσι, ένα επαρκές κι ισορροπημένο πρωινό γεύμα θα βελτιώσει την πνευματική λειτουργία του παιδιού, οδηγώντας σε καλύτερη απόδοση στο σχολείο, θα του δώσει περισσότερη ενέργεια και θα του χαρίσει μεγάλο ποσοστό από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.