Έξι βήματα για να πετύχει το σύστημα Υγείας τη μετάβαση από τη σημερινή εποχή της κρίσης στη μετα-μνημονιακή περίοδο και να συναντήσει το αύριο της χώρας, πρότεινε ο διευθύνων σύμβουλος της MSD Ελλάδας, κ. Haseeb Ahmad, μιλώντας στο 14ο Ετήσιο Συνέδριο Healthworld, με θέμα «Πόσο μετράει η Υγεία;».

 

Ο κ. Ahmad περιέγραψε εκτενώς την πρόταση της MSD για ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι «αυτό που μας λείπει είναι ένα κοινό όραμα για το πώς θα φτάσουμε ως εκεί. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας πρέπει να καταλήξουμε από κοινού σε ένα σχέδιο δράσεων και πολιτικών, το οποίο θα προσδιορίζει εξαρχής το είδος και το επίπεδο της Υγείας που θέλουμε να προσφέρουμε».
Σύμφωνα με τον κ. Ahmad, για να δημιουργήσουμε ένα αποδοτικό και βιώσιμο σύστημα Υγείας χρειαζόμαστε μία νέα κατεύθυνση. Ο δρόμος που πρέπει να ξεπεραστεί είχε τα χαρακτηριστικά της εσωστρέφειας, της στόχευσης στο κόστος και σε οριζόντια μέτρα. Ο νέος πρέπει να έχει ως επίκεντρο τον ασθενή, να εστιάζει στο θεραπευτικό αποτέλεσμα και στην οικονομική βιωσιμότητα.

Τα βήματα
Περιγράφοντας την πορεία η οποία θα οδηγήσει στο νέο αυτό μοντέλο περίθαλψης, ο κ. Ahmad αναφέρθηκε σε έξι βήματα:
1ο βήμα, να καθοριστούν οι προτεραιότητες, με βάση τις υγειονομικές ανάγκες. Μπορεί, για παράδειγμα, να δοθεί έμφαση στην αρθρίτιδα και τα μυοσκελετικά προβλήματα, το άσθμα, τον καρκίνο, τα καρδιαγγειακά, τον διαβήτη, τα ψυχικά νοσήματα, τους τραυματισμούς και την παχυσαρκία. Η διαμόρφωση ενός αντίστοιχου πλαισίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, οδήγησε σε μείωση κατά 50% των καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσα σε μία δεκαετία.
2ο βήμα, να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδας Υγείας. Να αυξηθούν τα σχετικά δίκτυα, η ενημέρωση των ασθενών, ο αυτοέλεγχος της υγείας τους και η φροντίδα στην κοινότητα. Να μειωθούν – παράλληλα – η παχυσαρκία, οι ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και εξαρτησιογόνων ουσιών και τα ατυχήματα.
3ο βήμα, να δοθεί έμφαση στα υπάρχοντα στοιχεία, όπως εκείνα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τα οποία είναι άκρως ενδιαφέροντα και θα μπορούσαν να γίνουν πολύ αποδοτικά και χρήσιμα για την εφαρμογή όλων των παραπάνω.
4ο βήμα, να γίνει η Ελλάδα ένα διεθνές κέντρο αριστείας για την αναγνώριση προβλημάτων Υγείας σε πραγματικό χρόνο και παροχή των κατάλληλων υπηρεσιών. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο είναι πρότυπο παγκοσμίως. Χάρη σε αυτό, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν, εκτός των άλλων, κλινικές μελέτες και ανάλυση θεραπευτικών δεδομένων και κόστους.
5ο βήμα, η καθιέρωση νέων ποιοτικών δεικτών στο σύστημα Υγείας. Από πλευράς αποτελεσματικότητας θα ελέγχουν την πρόληψη των πρόωρων θανάτων, την ποιότητα ζωής για άτομα με χρόνια προβλήματα και την ταχεία αποκατάσταση ατόμων που έχουν υποστεί οξέα επεισόδια ή σοβαρούς τραυματισμούς, από πλευράς ελέγχων, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και από πλευράς ασφάλειας, τη θεραπεία των ασθενών σε ασφαλείς συνθήκες.
6ο βήμα, η ανάδειξη της αξίας και της καινοτομίας, με ενδεικτική την περίπτωση της φαρμακευτικής αγωγής, όπου η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται με σχέσεις κόστους – αποτελεσματικότητας.
Ο κ. Ahmad κατέληξε λέγοντας ότι το νέο σύστημα πρέπει να είναι ασθενοκεντρικό, να αξιοποιεί την τεχνολογία της πληροφορίας, να δίνει έμφαση στον συντονισμό και στην ολοκληρωμένη διαδικασία. Το σύστημα πληρωμών να δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα, να είναι ευθυγραμμισμένο με κίνητρα προς τους εμπλεκόμενους (ασθενείς, ταμεία, παρόχους) και να επικεντρώνεται στη διαστρωμάτωση του κινδύνου, τη διαχείριση κάθε περιστατικού και είναι ρεαλιστικό. «Σε αυτό, η καινοτομία σημαίνει καλύτερη φροντίδα με χαμηλότερο κόστος», όπως είπε.