Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 6ου Pharma & Health Conference 2015, της Ethos Media, με την παρουσία πολιτειακών και κυβερνητικών εκπροσώπων και πλήθος στελεχών από την αγορά της Υγείας. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά, δεδομένα για τη φαρμακευτική δαπάνη ανά ιατρική ειδικότητα και γεωγραφική περιφέρεια.Τα δεδομένα δείχνουν ότι τρεις ιατρικές ειδικότητες (γενικοί ιατροί, παθολόγοι και καρδιολόγοι) συνταγογραφούν το 80% της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για το 2014, γεγονός που υποδηλώνει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφεί ο έλεγχος της συνταγογράφησης των φαρμάκων. Η έρευνα παρουσιάστηκε από τον κ. Νίκο Πολύζο, Καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο οποίος επίσης σημείωσε ότι οι πιο σημαντικές πολιτικές Ελέγχου Φαρμάκων 2011-2014 υπήρξαν:
1. η Ασφάλιση Υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης,
2. ο Έλεγχος Συνταγών με πολιτική εφαρμογής τη Θετική Λίστα (μείωση), την Αρνητική Λίστα (αύξηση), τα Μηνιαία όρια ανά γιατρό Δραστική ουσία/ έλεγχος, τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα Κατανάλωσης και
3. ο Έλεγχος Δαπανών με Μειώσεις Τιμών – Ασφαλιστικής Τιμής, μείωση κέρδους φαρμακείων και Clawback – Rebate.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα, είναι ενδεικτικό ότι η εξωνοσοκομειακή δαπάνη μειώθηκε από τα 5,1 δισ. το 2009 στα 2,3 δισ. το 2014, ενώ η κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε από τα 455 εκατ. στα 200 εκατ. το 2014.
Ως συμπέρασμα ο κ. Πολύζος έδωσε έμφαση σε προτάσεις όπως η συνεχής Αξιολόγηση των στοιχείων (ΕΟΠΥΥ-ΕΠΥ), η τεχνική επάρκεια παρακολούθησης Διοικήσεις), η διαπραγματευτική συμμετοχή (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ-Ασθ.), η πολιτική ανταποκρισιμότητα (Υπ. Υγείας), τα αποτελέσματα – διορθώσεις (όλοι), με βάση κάθετες κι όχι μόνο οριζόντιες αξιολογήσεις και πολιτικές (π.χ. τιμές ή/και περικοπές ανάλογα με τον όγκο ανά θεραπευτική κατηγορία, με δείκτες ανά περιφέρεια και ειδικότητα, ανάλογα).

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο
Από την πλευρά του, ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και Γενικός Διευθυντής της Novο Nordisk, υπογράμμισε την ανάγκη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, που θα διασφαλίζει σε βάθος χρόνου τη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο Κλάδος του Φαρμάκου θα σταθεί στο πλευρό της Πολιτείας, με προτάσεις και με την τεχνογνωσία που διαθέτει, για όλες τις αποτιμήσεις που απαιτούνται για την καταγραφή των αναγκών υγείας του πληθυσμού, με στόχο την ορθολογική χρηματοδότηση του συστήματος.
Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η υγιής λειτουργία των επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας, αποτελεί εγγύηση για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους πολίτες, για ισότιμη πρόσβαση όλων στις καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα, αλλά και για την υποστήριξη του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Πυλώνας ανάπτυξης η Φαρμακοβιομηχανία
Εκ μέρους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας η κα Φαίη Κοσμοπούλου, Γενική Διευθύντρια της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, σημείωσε ότι «το φάρμακο δέχεται ακόμα πιέσεις καθώς το σύστημα τιμολόγησης είναι στα όρια και η περαιτέρω συμπίεση τιμών θέτει σε κίνδυνο την υγεία. Με την παρούσα πολιτική θα καταστεί, τόνισε η κα Κοσμοπούλου, ασύμφορη η κυκλοφορία πολλών ελληνικών φαρμάκων. Όμως η ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί λύση για την εθνική οικονομία και πυλώνα ανάπτυξης για την Ελλάδα καθώς η ΠΕΦ διαθέτει 11.000 θέσεις εργασίας, εξάγει ποιοτικά ελληνικά φάρμακα σε 85 χώρες παγκοσμίως, και «τρέχει» 85 ερευνητικά προγράμματα, παρά το ασφυκτικό κλίμα. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, όπως επισήμανε, θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Μύθοι και αλήθειες...
Στην ομιλία «Μύθοι και αλήθειες για την Οικονομική Βιωσιμότητα του ΕΟΠΥΥ», ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός σημείωσε ότι οι μειώσεις δαπανών Υγείας ήταν εξαιρετικά μεγάλες τα τελευταία χρόνια, καθώς άγγιξαν το 35,3% στη συνολική δαπάνη υγείας, με 41% στη δημόσια δαπάνη υγείας και 50% στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Ο ίδιος επισήμανε ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται τόσο στο σκέλος των δαπανών αλλά των εσόδων, καθώς δεν αποδόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ εισφορές ύψους 800 εκατ. το 8μηνο του 2015, εκτιμώντας ότι σε ετήσια βάση θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. Παρόλα αυτά ο ΕΟΠΥΥ καταφέρνει να αποπληρώνει την πλειοψηφία των παρόχων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί η διαδικασία παροχών και να εξορθολογιστούν οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες για το 2013 και 2014 ξεπέρασαν το 100%, καθώς έφτασαν στα 600 εκατ. από τα 300 εκατ. του προϋπολογισμού.
Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι τοποθετήσεις στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Βιωσιμότητα συστήματος υγείας: Υπάρχει λύση στο γόρδιο δεσμό;». Χαρακτηριστικά, ο κ. Παναγιώτης Βάρδας, Καθηγητής Καρδιολογίας, MD, PhD (London), Πανεπιστήμιο Κρήτης, τ. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι «χρειάζεται να θυμόμαστε ότι ο πρίγκιπας είναι ο ασθενής. Το σύστημα υγείας προδόθηκε απ’ όλους με κακοδιαχείριση όλων των εμπλεκομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχουμε περίπου 30.000 περισσότερους γιατρούς, από χώρες όπως Πορτογαλία, Τσεχία, Βέλγιο».
Ο κ. Βάρδας τόνισε ότι το μέλλον για το σύστημα Υγείας είναι αυτό που στηρίζεται στην αξία (Value based medicine). Δεν μπορεί να υποχρεώνεται ένας άνθρωπος να πληρώνει μηνιαίες εισφορές χωρίς να το «εισπράττει» εφόσον ασθενήσει. Είναι αναγκαίο να υπάρξουν κατευθυντήριες οδηγίες για την ποιότητα του συστήματος υγείας με βάση τον ασθενή, δηλ. να πληρώνει αλλά να ξέρει τι υγεία αγοράζει».