ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

Διευθυντής Σύνταξης
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΛΟΓΚΙΤΑΣ

Αναπληρωτές Διευθυντές Σύνταξης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΙΑΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΙΟΜΑΛΟΣ

Συντακτική Επιτροπή
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΦΕΣΣΑΤΟΥ Παιδογαστρεντερολόγος

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΟΧΑΤΖΗΣ Παθολόγος
ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΡΙΑΝΤΟΣ Γαστρεντερολόγος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ Διατροφολόγος - Εργοφυσιολόγος
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΜΙΚΟΣ Νοσοκομειακός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ

Πρόεδρος
ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΑΝΩΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Γαστρεντερολόγος

Αντιπρόεδρος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ, Γαστρεντερολόγος

Μέλη
ΝΙΚΟΣ ΒΙΑΖΗΣ, Γαστρεντερολόγος
ΣΠΥΡΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ, Γαστρεντερολόγος
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΥΨΑ, Μαθηματικός Στατιστικολόγος
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΤΣΟΧΑΤΖΗΣ, Παθολόγος
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΟΣ, Διαιτολόγος Εργαφυσιολόγος
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΜΒΟΥΛΑΚΗΣ, Γαστρεντερολόγος

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

(ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ - ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ)

Πρόεδρος
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ Γαστρεντερολόγος

Μέλη
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΧΑΥΛΗΣ Γαστρεντερολόγος
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ Γαστρεντερολόγος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Πρόεδρος
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΡΑΝΤΣΙΟΣ Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

Μέλη
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΣ Χημικός Ποιότητας Τροφίμων
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Βιοπαθολόγος
ΙΩΑΝΝΑ ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ Διευθύντρια ΕΤΑΤ
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ DVM Κλινικός Διατροφολόγος
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΒΡΗ Κλινικός Διαιτολόγος
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ Κλινικός Διαιτολόγος

ΠαράρτημαΠρόεδροςΕπικοινωνία
Γιαννιτσών Πέλλας Ανδρέας Πρωτοπαπάς, Γαστρεντερολόγος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ηρακλείου Κρήτης Γρηγόριος Πασπάτης, Γαστρεντερολόγος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Κορίνθου Νίκος Ευστρατιάδης, Γαστρεντερολόγος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πρεβέζης Θωμάς Πασσάς, Γαστρεντερολόγος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Πύργου Ηλείας Διονυσία Τσαμπρινού, Γαστρεντερολόγος 2621031218
Ρόδου Νίκος Φρόνας, Γαστρεντερολόγος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Χίου Ιωάννης Κυρλαγκίτσης, Γαστρεντερολόγος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πρόεδρος
Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης - Γαστρεντερολόγος

Διευθυντής
Γρηγόριος Πασπάτης - Γαστρεντερολόγος

Γραμματέας
Γεώργιος Καραμανώλης - Γαστρεντερολόγος

Ταμίας
Νικόλαος Βιάζης

Μέλη
Ευάγγελος Ακριβιάδης
Νικόλαος Θεοδωρίδης
Δημήτριος Καραγιάννης
Σπήλιος Μανωλακόπουλος
Δημήτριος Ταμπακόπουλος
Λεονάρδος Χατζηανδρέου
Ευτυχία Τσιρώνη

 


Στόχοι του Ιδρύματος

Η υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και κυρίως η διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών στα νοσήματα του πεπτικού και στις επιδράσεις της διατροφής
Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων
Η ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγιεινής διατροφής ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσημάτων
Η διοργάνωση επιστημονικών συνεδρίων, σεμιναρίων και ημερίδων
Η παραγωγή εντύπων και δημοσιεύσεων για την προαγωγή των σκοπών του Ιδρύματος
Η χορήγηση υποτροφιών σε νέους ιατρούς και ερευνητές για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς λόγους
Η διεθνής συνεργασία με άλλα ομοειδή Ιδρύματα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού

Δραστηριότητες και Υπηρεσίες

Η ενημέρωση του κοινού στα σημαντικά νοσήματα του πεπτικού και η σημασία της υγιεινής διατροφής με την εκτύπωση και διανομή φυλλαδίων, ενημερωτικών εκπομπών και διοργάνωση εκδηλώσεων με τη συμμετοχή μαζικών φορέων.
Η υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και επιδημιολογικών μελετών στον ελληνικό πληθυσμό σχετικά με την συχνότητα των νοσημάτων του πεπτικού, τους προδιαθεσικούς παράγοντες και την εντόπιση ατόμων σε ομάδες υψηλού κινδύνου για έγκαιρη διάγνωση.
Σημαντική λειτουργία του Ιδρύματος είναι το πρόγραμμα υποτροφιών και η ενίσχυση νέων ερευνητών σε συγκεκριμένα πεδία που αφορούν τα νοσήματα του πεπτικού στον ελληνικό πληθυσμό. Με την υποστήριξη του νέου επιστημονικού δυναμικού και της πρωτογενούς έρευνας προάγεται η Γαστρεντερολογία και γενικότερα η υγεία στη χώρα μας με άμεσο αποδέκτη τους πολίτες και τη κοινωνία μας.
Η ενημέρωση των ιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στα παραπάνω θέματα με την διοργάνωση ημερίδων και σεμιναρίων για τη διάγνωση και αντιμετώπιση των νοσημάτων του πεπτικού.
Η στενή συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και ιδρύματα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού που έχουν ανάλογες ευαισθησίες και σκοπούς. Ιδιαίτερα θα γίνει προσπάθεια για συμμετοχή στις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για θέματα υγιεινής διατροφής.

( TV SPOT ) Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) είναι συχνή νόσος. Πρόκειται για την τρίτη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες και την δεύτερη συχνότερη στις γυναίκες. Ο κίνδυνος ανάπτυξης ΚΠΕ εξαρτάται από μια πλειάδα παραγόντων οι οποίοι θα μπορούσαν να χωριστούν σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς. Από τους τελευταίους, ένας από τους σημαντικότερους είναι η διατροφή και ο τρόπος ζωής στα οποία και θα αναφερθούμε (VIDEO)... Περισσότερα..

Hλεκτρονικά μέσα και αντιμετώπιση νοσημάτων

Σκοπός της μελέτης: Το internet και οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο χώρο της υγείας. Οι ηλεκτρονικές αυτές εφαρμογές (eHealth) και πιο συγκεκριμένα οι ιατρικές παρεμβάσεις μέσω internet (Web-based interventions), οι εικονικές κλινικές (virtual clinics), οι έξυπνες εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα (smart-phone applications) και η τηλε-ιατρική χρησιμοποιούνται όλο και.. Περισσότερα..

Οι φυτικές ίνες στην διατροφή μας

Tον τελευταίο καιρό, ακούτε ολοένα και πιο συχνά για τις φυτικές ίνες, τα οφέλη τους για τον οργανισμό, την υγεία και την ευεξία σας. Παρόλο που δεν ανήκουν στα λεγόμενα «θρεπτικά συστατικά» της τροφής, αποτελούν σημαντικό συστατικό της διατροφής. Έχουν οφέλη που ξεκινούν από την καλή λειτουργία του εντέρου και την καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και φθάνουν έως τη μείωση της χοληστερόλης και την απώλεια βάρους..Περισσότερα..

Παχυσαρκία - Δεύτερη αιτία πρόωρου θανάτου

Η παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό βάρος έχουν συσχετιστεί με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πρόωρων θανάτων, ειδικά στους άνδρες και κυρίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ανατολική Ασία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, όπως επιβεβαιώνεται από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet τον Ιούλιο 2016. Οι συγγραφείς συγκεντρώνοντας δεδομένα σχεδόν από 4.000.000 άτομα... Περισσότερα..