• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες στις ΗΠΑ.

Αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες στις ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Ε. Τσιρώνη, Επιμελήτρια Α’ Γαστρεντερολόγος ΕΑΝΠ Μεταξά.

Πηγή: Colorectal Cancer Incidence Patterns in the United States, 1974–2013. ,, et al. J Natl Cancer Inst (2017) 109 (8).

Επιδημιολογική μελέτη της Αμερικάνικης αντικαρκινικής εταιρείας ανέδειξε αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες στις ΗΠΑ. Τρεις στους δέκα καρκίνους του εντέρου φαίνεται να διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας <55 ετών. Άτομα που έχουν γεννηθεί γύρω στο 1990 φαίνεται να έχουν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου παχέος εντέρου και τετραπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του ορθού συγκριτικά με άτομα που έχουν γεννηθεί γύρω στο 1950. Το γεγονός ότι τα νεότερα άτομα φαίνεται να μην αναγνωρίζουν εύκολα τα συμπτώματα του καρκίνου ή να παραμελούν να επισκεφτούν τον ιατρό εγκαίρως (καθώς έχουν συνδυάσει τη διάγνωση του καρκίνου με μεγαλύτερες ηλικίες), ελλοχεύει τον κίνδυνο να διαγνωσθεί η νόσος με καθυστέρηση και σε πιο προχωρημένο στάδιο. Πράγματι, φαίνεται ότι νεαρότεροι ενήλικες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του εντέρου έχουν κατά 60% μεγαλύτερη πιθανότητα απομακρυσμένης νόσου (μεταστάσεις) συγκριτικά με πιο ηλικιωμένους ασθενείς.

Πιθανές υποθέσεις για την αύξηση αυτή, σχετίζονται με την επιδημία της παχυσαρκίας. Εκτός της παχυσαρκίας, η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή φαίνεται να ενοχοποιούνται ως πιθανοί ανεξάρτητοι παράγοντες για την εμφάνιση του καρκίνου του εντέρου σε νεότερες ηλικίες.

Προς το παρόν, προληπτική κολονοσκόπηση πρέπει να πραγματοποιείται στην ηλικία των 50 ετών στο γενικό πληθυσμό και στην ηλικία των 40 ετών σε άτομα με κληρονομικό ιστορικό καρκίνου παχέος ή αδενωμάτων σε συγγενή α΄βαθμού.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η καθιέρωση της άσκησης και η υγιεινή διατροφή, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στην πρόληψη. Η επίσκεψη στον ιατρό, για τη σωστή αξιολόγηση των συμπτωμάτων και η προληπτική κολονοσκόπηση στην ηλικία των 50 ετών επιβάλλεται.