EPIC

Διατροφικά πρότυπα και κίνδυνος Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου (IBD) στην Ευρώπη: Αποτελέσματα από την έρευνα EPIC.
Ν. Βιάζης, Διευθυντής Γαστρεντερολόγος, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Χρήστος Πόντας, Ειδικευόμενος Γαστρεντερολόγος, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός


Σύνοψη άρθρου
Γενικότερο πλαίσιο: Κάποιες τροφές και διατροφικά στοιχεία έχουν κατά καιρούς συσχετιστεί με τον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδα (UC) ή νόσου Crohn (CD). Στη μελέτη αυτή οι ερευνητές προσπάθησαν να διερευνήσουν την πιθανή συσχέτιση της διατροφής (με τη μορφή κάποιων διατροφικών προτύπων) με το κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας (UC) ή νόσου Crohn (CD).


Μεθοδολογία: Η μελέτη EPIC (European Prospective Investigation into Cancer), βασίστηκε σε δεδομένα από 366,351 συμμετέχοντες που πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου (IBD), και πιο συγκεκριμένα 256 περιστατικά ελκώδους κολίτιδας και 117 νόσου του Crohn, ενώ συμπεριελήφθησαν και 4 ομάδες ελέγχου. Σε όλους τους ασθενείς έγινε μια βασική καταγραφή της λήψης τροφής με συγκεκριμένα και αξιολογημένα ερωτηματολόγια διατροφικής συχνότητας. Στη συνέχεια υπολογίστηκε αναλογικά η πιθανότητας εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας (UC) και νόσου του Crohn (CD), με βάση τη βαθμολογία που δόθηκε σε ασθενείς που ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή ή άλλα διατροφικά πρότυπα που προέκυψαν εκ των υστέρων από παραγοντική ανάλυση.
Αποτελέσματα: Κανένα διατροφικό πρότυπο δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο εμφάνισης Ελκώδους Κολίτιδας (UC) ή νόσου του Crohn (CD). Ωστόσο, αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις που εκδηλώθηκαν μέσα στα πρώτα 2 χρόνια από την διατροφική αξιολόγηση, παρατηρήθηκε μια θετική συσχέτιση μεταξύ του σχήματος υψηλής κατανάλωσης ζάχαρης και αναψυκτικών και του κινδύνου εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας (με ποσοστά πιθανής εμφάνισης 1.68; P trend=0.02). Περαιτέρω όμως ανάλυση ανέδειξε ότι, όσοι κατανάλωναν υψηλά ποσοστά ζάχαρης και αναψυκτικών παρουσίαζαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας μόνο όταν παράλληλα κατανάλωναν μικρές ποσότητες λαχανικών.
Συμπεράσματα: Μια διατροφική ανισορροπία με υψηλή κατανάλωση ζάχαρης και αναψυκτικών και χαμηλής λήψης λαχανικών σχετίστηκε με τον κίνδυνο εμφάνισης Ελκώδους Κολίτιδας. Περαιτέρω έρευνες χρειάζονται να γίνουν, για να ερευνηθεί αν κάποιες μεταβολές στη μικροχλωρίδα του εντέρου ή κάποιοι άλλοι μηχανισμοί εμπλέκονται σε αυτήν τη συσχέτιση.