Επιστημονικά Νέα

12
Οκτώβριος
2016

H ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΟΠΑΘΩΝ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Ν. Βιάζης Διευθυντής Γαστρεντερολόγος Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Πηγή:Journal of Crohn’s and Colitis Belinda D. Jackson, Kathleen Gray, Simon R. Knowles, Peter De Cruz. DOI: http://dx.doi.org/10.1093/ecco-jcc/jjw059 1103-1121 First published online: 29 February 2016.
Σκοπός της μελέτης: Το internet και οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στο χώρο της υγείας. Οι ηλεκτρονικές αυτές εφαρμογές (eHealth) και πιο συγκεκριμένα οι ιατρικές παρεμβάσεις μέσω internet (Web-based interventions), οι εικονικές κλινικές (virtual clinics), οι έξυπνες εφαρμογές στα κινητά τηλέφωνα (smart-phone applications) και η τηλε-ιατρική χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην αντιμετώπιση των ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ). 

12
Οκτώβριος
2016

Mη αλκοολική λιπώδης νόσος ήπατος

Αποτελεί τελικά ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου στους ηλικιωμένους ασθενείς;

Ιωάννης Σ. Κουτσουνάς, Γαστρεντερολόγος
Γεώργιος Β. Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

Πηγή: Association of Nonalcoholic Fatty Liver Disease With Visceral Adiposity but Not Coronary Artery Calcification in the Elderly. Jacobs, K., Brouha, S., Bettencourt, R., Barrett-Connor, E., Sirlin, C., Loomba, R. Clin Gastroenterol Hepatol;14:1337-1344 e1333

12
Οκτώβριος
2016

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ – ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΑΙΤΙΑ ΠΡΟΩΡΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Μαρκόπουλος Παναγιώτης, ειδικευόμενος Γαστρεντερολόγος, ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ»

Τσιρώνη Ευτυχία, Γαστρεντερολόγος, Επιμ. Α΄, ΕΑΝΠ «ΜΕΤΑΞΑ».

Πηγή: Lancet, Jul. 2016, Medscape Medical News 2016 WebMD, LLC

Η παχυσαρκία και το αυξημένο σωματικό βάρος έχουν συσχετιστεί με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο πρόωρων θανάτων, ειδικά στους άνδρες και κυρίως στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ανατολική Ασία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, όπως επιβεβαιώνεται από πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Lancet τον Ιούλιο 2016.

27
Σεπτέμβριος
2016

Μπορεί ένα μικρό σφουγγαράκι να φέρει επανάσταση στην πρόληψη του καρκίνου του οισοφάγου?

Ε. Αμανατίδου, Ειδ. Γαστρεντερολόγος, ΕΑΝΠ Μεταξά

Ε.Τσιρώνη, Επιμελήτρια Α' Γαστρεντερολόγος, ΕΑΝΠ Μεταξά

Ο καρκίνος του οισοφάγου αν και δεν είναι συχνός, παρουσιάζει εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά. Ένας από τους  βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου είναι η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ), η οποία σε μικρό ποσοστό ασθενών ευθύνεται για την εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων στο βλεννογόνο του κατώτερου τμήματος του οισοφάγου -πάθηση γνωστή ως οισοφάγος Barrett- και συνακόλουθα για την ανάπτυξη καρκίνου. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με οισοφάγο Barrett θα πρέπει να τίθενται σε πρόγραμμα ενδοσκοπικής επιτήρησης για την έγκαιρη διάγνωση ενδεχόμενης νεοπλασματικής εξαλλαγής.

03
Σεπτέμβριος
2016

H αποφυγή των φυτικών ινών σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο έξαρσης της νόσου του Crohn σε περίοδο 6 μηνών

Ιωάννης Βαρμπομπίτης, Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης
Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»
Η νόσος του Crohn (ΝC) και η ελκώδης κολίτιδα (ΕΚ) είναι χρόνιες φλεγμονώδεις εντεροπάθειες (ΙΦΝΕ) που έχουν συσχετιστεί αιτιοπαθογενετικά με παθολογική απάντηση του εντερικού βλεννογόνου στο μικροβίωμα του εντέρου. 

03
Σεπτέμβριος
2016

Μεταμόσχευση κοπράνων: ελπιδοφόρα θεραπεία για την αντιμετώπιση των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου?

Ευτυχία Τσιρώνη, Επιμελήτρια Α’ Γαστρεντερολόγος, ΕΑΝΠ Μεταξά.

Fecal Transplantation: Any Real Hope for Inflammatory Bowel Disease?
Paul Moayyedi.Curr Opin Gastroenterol. 2016;32(4):282-286. 

Η μεταμόσχευση κοπράνων ήδη αποτελεί -κυρίως στο εξωτερικό- σημαντική θεραπεία στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από το μικρόβιο Clostridium difficile, ειδικά σε περιπτώσεις υποτροπών ή σε λοιμώξεις από, ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, στελέχη του μικροβίου.

15
Ιούνιος
2016

Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου

Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης και Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου

Η αποτελεσματικότητα της δίαιτας ελεύθερης γλουτένης στο Σύνδρομο Ευερεθίστου Εντέρου τύπου διάρροιας σε άτομα μη-ενήμερα για τον HLA-DQ2/8 γονότυπό τους.

Κ.Παπαξοϊνης.
Επιμελητής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, ΓΝΑ «Λαϊκό»
Πηγή: Efficacy of a Gluten-Free Diet in Subjects With Irritable Bowel Syndrome-Diarrhea Unaware of Their HLA-DQ2/8 Genotype. Aziz I, Trott N, Briggs R, North JR, Hadjivassiliou M, Sanders DS. Clin Gastroenterol Hepatol. 2016 May;14(5):696-703

02
Δεκέμβριος
2015

Σημαντικά αποτελέσματα κλινικών μελετών για το συνδυασμό Elbasvir/Grazoprevir σε ασθενείς με HVC

Πολύ σημαντικά αποτελέσματα σχετικά με τη θεραπεία από τον ιό της χρόνιας Hπατίτιδας C (HCV) διάφορων γονότυπων, ανακοίνωσε η MSD.

01
Οκτώβριος
2013

H προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα σχετίζεται με τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι η πιο συχνή μορφή ηπατοπάθειας στις Δυτικές χώρες. Είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ (ηπατικό λίπος >5-10% του ηπατικού βάρους), η οποία δεν οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή σε άλλα αίτια που είναι γνωστό ότι προκαλούν συσσώρευση λίπους.

18
Μάιος
2012

Adalimumab (Humira): Νέα εγκεκριμένη θεραπεία για την Ελκώδη Κολίτιδα

Bάσει της Aπόφασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων Ε (2012) 2412 με ημερομηνία 20-04-2012 προστίθεται πλέον στις εγκεκριμένες ενδείξεις του φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος HUMIRA η θεραπεία της νόσου της Μέτριας έως Σοβαρής Ελκώδους Κολίτιδας.

11
Μάιος
2010

Η πρόσφατη θεραπεία με γλυκοκορτικοστεροειδή αυξάνει τη θνητότητα σε ασθενείς με νόσο σχετιζόμενη με λοίμωξη από Clostridium Difficile

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Reuters Health) 26 Απριλίου- Η πρόσφατη θεραπεία με γλυκοκορτικοστεροειδή αυξάνει τη θνητότητα ασθενών με νόσο σχετιζόμενη με λοίμωξη από Clostridium Difficile (CDAD- Clostridium Difficile- associated disease), αναφέρουν ερευνητές σε διαδικτυακό άρθρο της 13 Απριλίου στο Αμερικανικό Περιοδικό Γαστρεντερολογίας (American Journal of Gastroenterology).

11
Μάιος
2010

Η εύκαμπτη ορθοσιγμοειδοσκόπηση μειώνει τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου.

Βρετανοί ερευνητές ανέφεραν πρόσφατα ότι η ορθοσιγμοειδοσκόπηση στην ηλικία 55- 64 ετών μπορεί να μειώσει κατά 43% τουλάχιστον τους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου.

11
Μάιος
2010

Η επαναχορήγηση του Certolizumab βοηθάει στην νόσο του Crohn

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Reuters Health), 22 Απριλίου: Ασθενείς με νόσο Crohn που ανταποκρίθηκαν αρχικά στην χορήγηση Certolizumab pegol (εμπορική ονομασία Cimzia®) και στην συνέχεια υποτροπίασαν, συχνά ανταποκρίνονται πάλι στο ίδιο φάρμακο, σύμφωνα με νέα έρευνα.