Καρκίνος Παχέος Εντέρου

27
Σεπτέμβριος
2016

Τριήμερο ενημέρωσης του κοινού στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται το μήνυμα της Επιτροπής για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, με ένα τριήμερο ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα πρόληψης, ειδικά μέσω της κολονοσκόπησης, του τρίτου συχνότερου καρκίνου στον κόσμο, από την Παρασκευή 16 έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου.

09
Ιούνιος
2016

Διήμερο ενημέρωσης του κοινού

Διήμερο ενημέρωσης του κοινού για τη δυνατότητα πρόληψης και ειδικά μέσω της κολονοσκόπησης, του καρκίνου παχέος εντέρου, διοργανώνει η Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιουνίου στον Πειραιά, στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου.

19
Μάιος
2016

Προληπτικός έλεγχος καρκίνου παχέος εντέρου: ενδοσκοπική κάψουλα ή κολονοσκόπηση;

Παναγιώτης Μαρκόπουλος, Ειδικευόμενος Γαστρεντερολόγος, ΕΑΝΠ Μεταξά
Ευτυχία Τσιρώνη, Επιμελήτρια Α' Γαστρεντερολόγος, ΕΑΝΠ Μεταξά.

ΠΗΓΕΣ: 1. Colonoscopy Versus Capsule: Sharing the Spotlight, Gastroenterology 2015,148:892-894. 2. Accuracy of capsule colonoscopy in detecting colorectal polyps in a screening population. Gastroenterology 2015, 148:948-947.

28
Δεκέμβριος
2015

Γιατί η κολονοσκόπηση σώζει ζωές

Ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου (ΚΠΕ) είναι ο τρίτος σε θνησιμότητα καρκίνος παγκοσμίως τόσο για άντρες –μετά τον καρκίνο πνεύμονα και του προστάτη– όσο και για γυναίκες –μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα. Στις δυτικού τύπου κοινωνίες υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση και θνητότητα από τον καρκίνο σε σχέση με τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου 5.200 κρούσματα ετησίως και επισυμβαίνουν 2.500 θάνατοι.

16
Δεκέμβριος
2015

Η βιταμίνη Α ως πιθανή θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ένα βιολογικό μηχανισμό που μπορεί να αντιμετωπίσει τις υποτροπές του καρκίνου του παχέος εντέρου ανακάλυψαν ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάννης (EPFL). Μάλιστα, κατάφεραν να τον επανενεργοποιήσουν με τη βοήθεια της βιταμίνης Α, και έτσι τα καρκινικά κύτταρα εξαφανίστηκαν, ενώ προλήφθηκαν και οι μεταστάσεις.

25
Νοέμβριος
2015

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κολονοσκόπηση

Ο καρκίνος παχέος εντέρου (ΚΠΕ), ο τρίτος πιο θανατηφόρος παγκοσμίως τόσο για άντρες όσο και για γυναίκες, ιδιαίτερα στις δυτικού τύπου κοινωνίες, είναι ένας από τους λίγους καρκίνους του οποίου η πρόληψη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

18
Νοέμβριος
2015

Θεραπευτική δράση της βιταμίνης C στον καρκίνο του παχέος εντέρου;

Η βιταμίνη C μπορεί να σκοτώσει κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου που έχουν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, δείχνει μια νέα έρευνα από τις ΗΠΑ, με συμμετοχή δύο ελληνικής καταγωγής επιστημόνων. Μένει να αποδειχθεί κατά πόσο κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και σε ανθρώπους.

09
Νοέμβριος
2015

Kρέας και Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Φήμες και δεδομένα

Αναστάτωση έχει προκληθεί από μία πρόσφατη (26/10/2015) ανακοίνωση ης Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), με βάση την οποία το επεξεργασμένο κρέας χαρακτηρίζεται ως καρκινογόνο και γενικά το κόκκινο κρέας ως πιθανό καρκινογόνο.

 

Γράφει ο Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης

Καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό»

 

 

04
Νοέμβριος
2015

Η υγιεινή διατροφή σύμμαχος στην πρόληψη εμφάνισης του καρκίνου

Η προσπάθεια ανεύρεσης τρόπων μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά της διάρκεια ζωής ενός ατόμου, η οποία θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έλαβε σάρκα και οστά με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα ενάντια στον Καρκίνο (EuropeanCodeAgainstCancer), που αποτελείται από 12 «εντολές»-τρόπους για να μειωθεί δραστικά η πιθανότητα εμφάνισης κάποιας κακοήθειας.

Γράφει ο Μιχάλης Γαλανόπουλος
Ειδικευόμενος Γαστρεντερολογίας-Ηπατολογίας, ΓΝΑ Ευαγγελισμός
(galanopoulosdr
@gmail.com)

03
Νοέμβριος
2015

ΠΟΥ: Το επεξεργασμένο κρέας προκαλεί καρκίνο!

Κατανάλωση 50 γραμμαρίων κατεργασμένου κρέατος καθημερινά (δηλαδή λιγότερες από δύο φέτες μπέικον) αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Γραφείου για την Έρευνα του Καρκίνου (CIRC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας (μπέικον, λουκάνικα, ζαμπόν κ.λπ.) στις τροφές που είναι επικίνδυνες για την πρόκληση καρκίνου.

30
Οκτώβριος
2015

Εκδήλωση: Η σημασία της πρόληψης για τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου

Η σημασία του προληπτικού ελέγχου για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου (ΚΠΕ) είναι το θέμα της διάλεξης του κ. Δημήτρη Γ. Καραμανώλη, Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόληψη του ΚΠΕ και Συντονιστή Διευθυντή του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός», που θα δοθεί στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Αθήνα) τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, στις 20:00.

14
Οκτώβριος
2015

Η ασπιρίνη «σύμμαχος» κατά των καρκίνων του γαστρεντερικού;

Η ασπιρίνη ίσωςαυξάνει το προσδόκιμο ζωής στους καρκινοπαθείς με όγκους στο γαστρεντερικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα.

05
Οκτώβριος
2015

«Ενημερώσου – Δράσε – Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου» στην Καλαμάτα

Με μία διήμερη εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και για τη μεγάλη αξία της κολονοσκόπησης για την πρόληψη της ασθένειας, η Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου συνεχίζει την καμπάνια «Ενημερώσου – Δράσε – Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου – Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή» το Σάββατο και την Κυριακή, 10 και 11 Οκτωβρίου 2015, στην Καλαμάτα.

23
Σεπτέμβριος
2015

Η έγκαιρη διάγνωση βάζει φρένο στους θανάτους από καρκίνο

«Φρενάρισμα» των θανάτων μεταξύ των ανδρών στην Ευρώπη από τον καρκίνο του εντέρου, όπως και από τους καρκίνους των πνευμόνων και του προστάτη, ακόμη και σε ανθρώπους άνω των 70 ετών, προβλέπει για το επόμενο διάστημα μεγάλη επιστημονική έρευνα, με τους ερευνητές να αποδίδουν αυτή τη θετική προοπτική κυρίως στη βελτιωμένη διάγνωση και θεραπεία των συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

27
Αύγουστος
2015

Ο καφές στη μάχη κατά του καρκίνου του εντέρου!

Η καθημερινή κατανάλωση καφέ (με καφεΐνη) μειώνει την πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου μετά από θεραπεία και γενικότερα βελτιώνει τις πιθανότητες θεραπείας του ασθενούς, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

[12  >>