Παιδί & Έφηβος

14
Ιανουάριος
2016

Πρωινό για... αριστούχους!

Καλύτερες σχολικές επιδόσεις έχουν τα παιδιά που τρώνε συστηματικά πρωινό, όπως επιβεβαιώνει νέα βρετανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Public Health Nutrition.

23
Δεκέμβριος
2015

Ακτινογραφώντας τα παιδικά δημητριακά

Η σημασία του πρωινού γεύματος, ειδικότερα για τα παιδιά και τους εφήβους, είναι πλέον γνωστή και ευρέως αποδεκτή, καθώς σχετίζεται με ένα υγιές σωματικό βάρος, βελτιωμένη νοητική εγρήγορση, αλλά και φυσική απόδοση. Τα δημητριακά πρωινού, αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλής επιλογές των παιδιών για το πρώτο γεύμα της ημέρας.

Γράφει η Χριστίνα-Πωλίνα Λαμπρινού
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, PhD-c

15
Δεκέμβριος
2015

Πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία τα φτωχότερα παιδιά

Σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκα έχουν τα πιο φτωχά παιδιά σε σχέση με τα πλουσιότερα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

10
Νοέμβριος
2015

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία η παιδική παχυσαρκία

Περίπου 600.000 Ελληνόπουλα, δηλαδή 1 στα 3 παιδιά και έφηβοι, είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, φέρνοντας την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας με τις χώρες που αντιμετωπίζουν στον μεγαλύτερο βαθμό του πρόβλημα που συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο!

14
Οκτώβριος
2015

Απομακρύνονται από τη μεσογειακή διατροφή οι μαθητές

Μεγάλη μείωση καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μαθητών στην Ελλάδα που ακολουθεί «ικανοποιητικές» διατροφικές συνήθειες, σύμφωνες δηλαδή με το μεσογειακό πρότυπο δίαιτας.

16
Σεπτέμβριος
2015

Χρόνια κοιλιακά άλγη: Πότε πρέπει να ανησυχούμε;

Το χρόνιο κοιλιακό άλγος είναι ένα συχνό σύμπτωμα στην παιδική και εφηβική ηλικία. Πίσω από το σύμπτωμα αυτό μπορεί να υπάρχουν οργανικές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος φλεγμονώδους, ανατομικής, μεταβολικής αιτιολογίας καθώς και λειτουργικές διαταραχές όταν δεν βρίσκεται οργανικό υπόστρωμα.

Γράφει η Καφρίτσα Παναγιώτα
Παιδογαστρεντερολόγος
(Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

11
Ιούνιος
2015

Διατροφή και πνευματική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων

Οι πνευματικές επιδόσεις παιδιών και εφήβων υποστηρίζονται από μια διατροφή πλούσια σε μέταλλα. Δεν υπάρχουν τροφές που μας κάνουν πιο έξυπνους, αλλά υπάρχουν συνήθειες που τονώνουν τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες.

 

Βασταρδή Μαρία

Καθηγήτρια Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης M.Sc.

Διατροφή και Δημόσια Υγεία

04
Ιούνιος
2015

Ένας σούπερ ήρωας δεν χρειάζεται σπανάκι αλλά... δημητριακά!

Ο όρος Breakfast (πρωινό) στα αγγλικά κυριολεκτικά σημαίνει «σπάω τη νηστεία» (break the fast). Μετά από 8-10 ώρες ύπνου, στις οποίες ο οργανισμός όλων μας και όχι μόνο των παιδιών μένει νηστικός, έχουν μειωθεί κατά πολύ τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε και είναι απαραίτητο να τα αναπληρώσουμε με την κατανάλωση ενός επαρκούς πρωινού γεύματος. 

10
Μάιος
2015

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος στα παιδιά

Τις τελευταίες δεκαετίες, η μη-αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (Nonalcoholic fatty liver disease / NAFLD) έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στα παιδιά, αποτελώντας παγκοσμίως μία από τις συχνότερες αιτίες χρόνιας ηπατικής νόσου στον παιδικό πληθυσμό.

Χριστίνα Ν. Κατσαγώνη, MSc, PhDc.

Κλινικός Διαιτολόγος Παίδων Αγία Σοφία

10
Μάιος
2015

Διατροφή κατά τη παιδική ηλικία

Η παιδική ηλικία είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική φάση της ζωής του ανθρώπου, καθώς εκεί πραγματοποιούνται οι περισσότερες αλλαγές, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο

Παντελής Βιώνης

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος SRD

02
Απρίλιος
2014

Κοιλιοκάκη: ένα συχνό "άγνωστο" νόσημα

Η κοιλιοκάκη είναι μία χρόνια πάθηση του εντέρου που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη.

Παναγιώτα Καφρίτσα, 
Παιδογαστρεντερολόγος

27
Δεκέμβριος
2013

Παιδική Παχυσαρκία - Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές των παιδιών

Η παιδική παχυσαρκία και οι αυξανόμενες τάσεις της στην σημερινή εποχή, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει πλέον μια από τις πρώτες θέσεις στον επιπολασμό του φαινομένου αυτού, έχουν αποτελέσει ανάγκη για τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς των παιδιών και των διατροφικών επιλογών τους.

 

07
Οκτώβριος
2013

Θεραπευτική αντιμετώπιση ΓΟΠΝ στα παιδιά

Η δίοδος γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο (ΓΟΠ) είναι φυσιολογικό φαινόμενο που συμβαίνει καθημερινά σε υγιή βρέφη, παιδιά και ενήλικες. Γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος (ΓΟΠΝ) συμβαίνει όταν η παλινδρόμηση γαστρικού περιεχομένου προκαλεί συμπτώματα και επιπλοκές.

09
Αύγουστος
2013

Εποχιακές αλλεργίες στα παιδιά

Αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε κάποιον παράγοντα του περιβάλλοντος. Η έξαρση των εποχιακών συνήθως αλλεργιών συμβαίνει κυρίως τους ανοιξιάτικους μήνες και λιγότερο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο ταλαιπωρώντας περίπου το 15-20% του παιδικού πληθυσμού.