• α
  • β
  • γ
  • δ
  • ε
  • ζ
  • η
  • θ
  • ι
  • κ
  • λ
  • μ
  • ν
  • ξ
  • ο
  • π
  • ρ
  • σ
  • τ
  • υ
  • φ
  • χ
  • ψ
  • ω
  • #

Μικρά κεκάκια με λιωμένη σοκολάτα

Μικρά κεκάκια με λιωμένη σοκολάτα

Σχολιασμός

(Επιμέλεια Βασιλική Γρηγορίου, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διευθύντρια του Διαιτολογικού τμήματος Nutricenter, www.nutricenter.gr)


Μους Σοκολάτα-Εσπρέσσο

Μους Σοκολάτα-Εσπρέσσο

Σχολιασμός

(Επιμέλεια Βασιλική Γρηγορίου, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διευθύντρια του Διαιτολογικού τμήματος Nutricenter, www.nutricenter.gr)


Μπανάνα ξυλάκι βουτηγμένο στη σοκολάτα

Μπανάνα ξυλάκι βουτηγμένο στη σοκολάτα

Σχολιασμός

(Επιμέλεια Βασιλική Γρηγορίου, MSc Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Διευθύντρια του Διαιτολογικού τμήματος Nutricenter, www.nutricenter.gr)


Ομελέτα με σπανάκι

Ομελέτα με σπανάκι

Σχολιασμός

(Από τη Μαρία Ζερβού, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, zervou@mednutrition.gr)

Κάτι εύκολο και γρήγορο για τις φορές που τρέχουμε και δεν προλαβαίνουμε. Βιασύνη όμως δεν σημαίνει και προχειρότητα! Η ομελέτα είναι ένα πιάτο χορταστικό, καθώς τα αυγά είναι πηγή πρωτεϊνης υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή όλων των βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το ξέρατε ότι τα αυγά, αντίθετα με ότι θα πιστεύατε, δεν αυξάνουν την χοληστερίνη του αίματος όταν καναναλώνονται με μέτρια συχνότητα; Αυτό σημαίνει έως 7 αυγά την εβδομάδα. Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα, «καλά» λιπαρά και κατάλληλο για τηγάνισμα, ωστόσο καλό είναι το τηγάνισμα να είναι η τελαυταία λύση μαγειρέματος στην κουζίνα σας. Το σπανάκι από την άλλη, εκτός από τον σίδηρο που προσφέρει δύναμη και αντοχή, υπερκαλύπτει τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Α και βιταμίνη Κ, ενώ είναι πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, που είναι απαραίτητο για το νευρικό σύστημα. Το τυρί δίνει μια άλλη γευστική νότα στην ομελέτα, ωστόσο δίνει και κάποια κορεσμένα λιπαρά και αλάτι, οπότε καλό είναι να το χρησιμοποιείτε με μέτρο και να μην προσθέσετε επιπλέον αλάτι στο γεύμα σας!

  • Χρόνος Προετοιμασίας: 5 λεπτά
  • Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ Απλή

Σαλάτα με τορτελίνι, ρόκα και αβοκάντο

Σαλάτα με τορτελίνι, ρόκα και αβοκάντο

Σχολιασμός

(Από τη Μαρία Ζερβού, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, zervou@mednutrition.gr)

Ακούγοντας σαλάτα, το μυαλό μας συχνά πηγαίνει σε σαλάτα λαχανικών. Αυτό είναι και το θεμιτό! Υπάρχουν ωστόσο φορές που η σαλάτα μπορεί να αποτελεί ένα ολοκληρωμένο γεύμα, αν το εμπλουτίσουμε με αμυλούχες και πρωτεϊνούχες τροφές. Στη δική μας σαλάτα, έχουμε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας από τον τόνο αλλά και από το τυρί που περιέχουν τα τορτελίνια. Τα τορτελίνια και ο αρακάς είναι πηγή ενέργειας, καθώς παρέχουν σύνθετους υδατάνθρακες. Το ξέρατε ότι ο αρακάς είναι ένα από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες αμυλούχα λαχανικά; Φυτικές ίνες μας προσδίδουν επιπλέον η ρόκα, το κρεμμύδι, αλλά και το αβοκάντο. Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι το αβοκάντο δεν είναι λαχανικό, αλλά ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών, καθώς είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά και συγκεκριμένα μονοακόρεστα λιπαρά, όπως οι ελιές, βοηθώντας στην διαχείριση του λιπιδαιμικού προφίλ. Τέλος, κρατήστε τη μέθοδο ανάμιξης νερού με ελαιόλαδο αντί για ελαιόλαδο σκέτο όταν δημιουργείτε μία σως – μπορεί να σας γλιτώσει από πολλές θερμίδες!

  • Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
  • Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ Απλή

Λιθρίνια με αρωματικά χόρτα

Λιθρίνια με αρωματικά χόρτα

Σχολιασμός

(Από τη Μαρία Ζερβού, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, zervou@mednutrition.gr

 

Μία πολύ θρεπτική και καλοκαιρινή συνταγή! Οι «πρωταγωνιστές» της συνταγής, τα λιθρίνια, είναι πλούσια σε βιταμίνες: βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων, βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει ιδιαίτερα στο να χτίσουν τα παιδιά γερά κόκκαλα και οι ενήλικες να τα διατηρήσουν και βιταμίνες του συμπλέγματος B, που είναι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Επίσης, είναι πλούσια σε φώσφορο, ασβέστιο και μαγνήσιο, στοιχεία σημαντικά για πολλές μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού μας, αλλά και ψευδάργυρο, που ενισχύει το αμυντικό μας σύστημα. Τέλος, τα ψάρια μας προσφέρουν και ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συσχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. Ο μαϊντανός από την άλλη, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά συστατικά, ενώ υπερκαλύπτει τις ανάγκες σας σε βιταμίνη Κ (203%). Τη συνταγή «απογειώνει» το κρασί με τις γεύσεις και τα αρώματά του!

 

  • Χρόνος Προετοιμασίας: 30'
  • Βαθμός Δυσκολίας: Μέτρια

Φαρφάλες με Σολομό

Φαρφάλες με Σολομό

Σχολιασμός

(από την Μαρία Ζερβού, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, zervou@mednutrition.gr

Πιο απλά και γρήγορα δεν γίνεται χωρίς να χάσουμε σε γεύση και ποιότητα! Τα ζυμαρικά είναι μια πλούσια και βασική πηγή ενέργειας, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε άμυλο. Ο σολομός από την άλλη είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις, κυτταροπροστατευτικές του ιδιότητες αλλά και για τον ρόλο τους στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, της διάθεσης αλλά και της όρασης. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι τόσος όσος χρειάζεται για ένα ασφαλές μαγειρικά πιάτο, χωρίς η θερμική επεξεργασία να επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα των βιταμινών και μετάλλων. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε την αξία του άνηθου. Eίναι πλούσιος σε ασβέστιο, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, ενώ περιέχει άφθονα αντιοξειδωτικά, προστατεύοντάς μας από τις ελεύθερες ρίζες. Η συγκεκριμένη συνταγή λοιπόν είναι η απόδειξη ότι το απλό δεν σημαίνει και φτωχό!

 

  • Χρόνος Προετοιμασίας: 5'
  • Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ Απλή